Dronefoto er en annerledes synsvinkel på verden. Skråfoto fra luft, som er den tekniske termen, er ikke noe nytt. Det første piloter gjorde når de etterhvert kom seg til værs, var å ta bilde av det de så – skrått nedover – både i krig og fred.
Droner ga den informative og ofte vakre synsvinkelen på verden, en ny driv. Jeg begynte i 2015, etter å ha ha overtalt min redaktør til å kjøpe en nokså kostelig DJI Phantom III Pro, den første dronen med et vettig kamera fastmontert, som kunne styres fra fjernkontrollen. Et kamera med 12 megapiksel sensor, som leverte raw-filer! Bildene kunne tas i et panoramamønster, og syes sammen som en mosaikk i bildeprogrammet hjemme på redaksjonen. Dermed kunne megabilder bygges, med detaljrikdom som overtraff det meste.
I begynnelsen følte jeg meg nokså ensom i lufta, og enkelte kritiske kommentarer mot bruk av dronefoto i nyhetsbildet piplet fram. Men snart var dronefotoet en selvfølge i enhver dokumentarisk produksjon.
Ti år senere er kameraene blitt bedre, dronene lettere, kjappere, mer tålsomme og enklere å fly. Myndighetene har laget strammere flyregler, og droner finnes overalt.
I øyeblikket har flyr jeg en DJI Mini 3, en 149 grams ultralett foto- og videodrone som flyr lengre og fortere, og som starter fra, og lander i, min venstre hånd. Kameraet er bedre, men fototeknikken er stort sett som den alltid har vært. Det er ikke drona som tar bildene, det er piloten, som står med beina på bakken og har flyttet blikket mange titalls meter opp i værs.
Enjoy. Bildene blir komplettert med ujevne mellomrom. De finnes også i høy oppløsning, som oftest i svært høy oppløsning. Trenger du et bilde? Ta kontakt!
Mostly photographs taken with a flying camera. I started flying drones in 2015. The images are available in high resolutions. Need a photo?
Copyright Knut Godø/ohoi.no/Harstad Tidende